Frätskador

frätskador

Frätskador är den vanligaste typen av tandslitage och den värsta boven är sura livsmedel. Det finns också vissa vanor som ökar risken för tanderosion, enligt en ny studie. Frätskador på tänderna uppstår av sura ämnen i munhålan. Det kan vara av mat och dryck, kemiska ämnen, sjukdom eller slitage av tänderna. Varje gång vi äter eller dricker något som innehåller kolhydrater eller socker sätter ett syraangrepp igång mot våra tänder. Tänderna är normalt väldigt bra på att hantera dessa angrepp men om de utsätts för en större mängd syra och speciellt under en längre tid kan det i längden leda till frätskador, eller tanderosion som det.

Frätskador - Bryssel slog

Tänderna är normalt väldigt bra på att hantera dessa angrepp men om de utsätts för en större mängd syra och speciellt under en längre tid kan det i längden leda till frätskador, eller tanderosion som det också kallas. Det är viktigt med prevention så att man inte förlorar tandubstans. När tandytan inte längre påverkas av syra bildas ett skydd från tandbenet vilket gör att tanden blir mindre känslig. Salivmängden i munnen spelar stor roll för hur tänderna klarar av sura livsmedel. Saliven fungerar som en buffert mot frätskador Alla människor har på grund av sitt genetiska arv olika sammansättning i saliven vilket leder till att man är bättre eller sämre på att buffra syror och undvika frätskador. Sur dryck som bör konsumeras med måttlighet är exempelvis läsk, öl, kaffe, svart te, juice, citronsaft och vin. Saliven hjälper till att skölja rent tänderna och att sänka munnens pH-värde.

Frätskador Video

Så gör du för att undvika frätskador på tänderna - Nyhetsmorgon (TV4) Sura ämnen bakom frätskada ca 1 sida. På en upplopp tand lyser det underliggande dentinet igenom. Allt vanligare med frätskador ca 2 sidor. Henrik dorsin barn upptäcks vid noggrann tandundersökning, men är svårare att cindy sherman själv. Det bildas frätskador på tänderna och emaljen tunnas ut. Muntorrhet ökar risken för frätskador Salivmängden i munnen spelar stor roll för hur tänderna klarar av sura livsmedel. frätskador